Ako vybrať športové okuliare?

Vyberte si ideálne športové okuliare českej značky VFstyle, ktoré vám pomôžu užiť si športovú aktivitu naplno. Nielen že ochráni vaše oči pred škodlivým slnečným žiarením, ale aj pred oslnením, vetrom alebo poletujúcim hmyzom. Na čo sa pri ich výbere zamerať? Zaujímať by vás mala priepustnosť zorníkov, rovnako ako hmotnosť alebo konštrukcia.

Priepustnosť zorníkov

Slnečné okuliare sa radia do piatich kategórií (0–4) podľa toho, koľko viditeľného svetla prepustí. Všeobecne platí, že čím tmavšie okuliare, tým menej svetla nimi prejde. Zatiaľ čo okuliare so slnečným filtrom 0 majú číre sklá, okuliare s filtrom 4 sú natoľko tmavé, že sa v nich nesmie riadiť auto. Pokiaľ si s výberom neviete rady, stavte na okuliare so slnečným filtrom 3: majú totiž univerzálne využitie.

 

Kategória

 

Zafarbenie

 

Použitie

 

Prostredie

 

Priepustnosť

0

Čire sklo

Skôr estetická záležitosť alebo ako ochrana pred nečistotami a hmyzom

Vnútorné priestory a noc

80–100 %

1

Ľahko zafarbené sklo

Nižšia viditeľnosť, daždivé počasie

Hustý les

43–80 %

2

Mierne zafarbené sklo

Nepriame slnečné svetlo

Les

 18–43 %

3

Tmavé sklo

Priame slnečné svetlo

Univerzálne použitie do mesta, na pláž aj na šport

8–18 %

4

Veľmi tmavé sklo

Ostré slnečné svetlo a odlesky (napr. od vodnej hladiny, snehu)

Vysokohorské prostredie, púšť

3–8 %

 

Ochrana pred UV žiarením alebo UV filter

Existuje názor, že čím tmavšie sklá, tým väčšia ochrana pred UV žiarením. Nie je tomu tak! Sfarbenie okuliarov odkazuje len a iba k už spomínanému slnečnému filtru, ktorý chráni oči pred viditeľným žiarením. Naopak ultrafialové žiarenie všetkých vlnových dĺžok (teda UVA, UVB aj UVC) dokážu filtrovať výhradne slnečné okuliare s UV400.

Tip: U nás sa pri výbere slnečných okuliarov nespálite. Pre všetky slnečné okuliare VFstyle platí európsky štandard CE a referenčné 100% UV400.

Farba okuliarových šošoviek

Žlté, červené alebo modré? Farbu okuliarových šošoviek nevyberajte intuitívne, ale podľa aktivít, ktorým sa v nich budete venovať.

  • Žlté a oranžové sklá zlepšujú viditeľnosť za šera alebo v hmle. Odporúčajú sa pre vytrvalostné športy, ako je trailový beh, horolezectvo a MTB.
  • Červené a ružové sklá verne zobrazujú reálne farby a zvyšujú kontrast terénu, preto si ich často vyberajú bežkári, lyžiari alebo MTB jazdci.
  • Modré sklá sú veľmi univerzálne, a preto sa hodia na každodenné nosenie do mesta aj na väčšinu športov.
  • Hnedé sklá zlepšujú kontrast a vnímanie farieb. Vhodné pre jazdu na horskom bicykli, trailový beh, horolezectvo, biatlon, atď.
  • Šedé sklá zvýrazňujú jednotlivé farby. Hodiť sa vám budú pri riadení lode, pretože vám umožnia dobre „čítať vodu“.
  • Čierne sklá výrazné znižujú intenzitu slnečného svitu. Perfektný pre jazdu na bicykli a beh.

Hmotnosť športových okuliarov

Pri športovaní oceníte čo najľahšie športové okuliare, ktoré na sebe takmer neucítite. Vyhnete sa tak bolesti a nepríjemným otlakom v oblasti nosa a uší. Naše slnečné okuliare Thiago vážia 30 gramov a slnečné okuliare Mateo dokonca len 25 gramov, čo z nich robí vôbec najľahšie športové okuliare proti slnku na trhu.

Materiál a konštrukcia športových okuliarov

Nie sú slnečné okuliare ako slnečné okuliare. Aj nepatrné zmeny v materiáli alebo konštrukcii môžu predstavovať výrazné rozdiely v odolnosti okuliarov alebo v pohodlí pri ich nosení. K dispozícii sú ako všestranné modely, tak okuliare vyvinuté špeciálne pre konkrétny druh športu.

Športové okuliare proti slnku by mali mať:

  • Odľahčený rám, ktorý na tvári takmer neucítite.
  • Rám, ktorý dobre obopína tvár, ale zároveň má vyriešenú ventiláciu, aby sa nezahmlievali sklá.
  • Rovné alebo ohýbateľné nôžky, ktoré sa pohodlné zmestia pod helmu, čiapku alebo športovú čelenku.
  • Polohovateľné nosníky, vďaka ktorým okuliare dobre sedia na nose aj vo vysokej rýchlosti.
  • Štíty na okrajoch zorníkov, ktoré vás ochránia nielen proti bočným lúčom, ale aj proti vetru, chladu a snehu.

Cena športových okuliarov

V neposlednom rade je potrebné brať ohľad na váš rozpočet. Veľmi dobré slnečné okuliare vhodné na šport zaobstaráte už od niekoľkých stoviek korún. Naším favoritom v tejto cenovej kategórii sú slnečné okuliare Kandy s farebne tónovanými sklami. Pokiaľ to so športovaním (a ochranou svojich očí) myslíte vážne, investujte do slnečných okuliarov Mateo alebo slnečných okuliarov Thiago. K obom modelom navyše dostanete zadarmo dva náhradné zorníky, zrkadlové farebné sklá a polarizačné sklá, handričku a odolné cestovné puzdro.

Ďalšie praktické vlastnosti

  • Náhradné zorníky - aj tie najodolnejšie sklá sa môžu pri športe poškodiť, preto sa hodia mať po ruke aspoň jedny náhradné. Meniť ale môžete aj zorníky rôznej priepustnosti podľa aktuálnych svetelných podmienok.
  • Polarizačné sklá – svetlo odrazené od vodnej hladiny, snehu alebo skla môže človeka oslepiť, a to často v ten najmenej vhodný okamih. Zatiaľ čo klasické slnečné okuliare takéto polarizované svetlo zachytiť nedokážu, okuliare s polarizovanými sklami áno. Vďaka tomu budete mať vždy dokonalý prehľad o tom, čo sa okolo vás deje – či už idete na bicykli alebo na lyžiach alebo sedíte za volantom auta.
  • Fotochromatické sklá - ak športujete v premenných podmienkach, budú sa vám hodiť fotochromatické okuliare. Ich šošovky takmer okamžite reagujú na zmenu okolitého jasu a podľa potreby buď stmavnú, alebo zosvetlia. Vyberať môžete z okuliarov so slnečným filtrom 0–3, 2–3 alebo 2–4.