Ako sa správne starať o plavky, aby boli stále ako nové?

 

Zdroj: vfstyle.sk

Dámske plavky toho musia vydržať skutočne veľa. Pôsobí na ne nielen slnečné lúče, chlór a morská soľ, ale aj plážový piesok alebo pot. V priebehu času tak strácajú svoj tvar a pružnosť aj žiarivé farby. Poradíme vám preto, ako plavky správne prať, sušiť aj zabaliť do kufra, aby aj po skončení leta vyzerali stále ako nové.

Plavky pred prvým použitím preperte

Ešte pred tým, než svoje nové dámske plavky prvýkrát oblečiete, namočte ich do vlažnej vody. Môžete do nej pridať neutrálne mydlo, jadrové mydlo alebo niekoľko kvapiek jemného pracieho gélu, ale nie je to nutné. Plavkám môžete tiež dopriať octový kúpeľ, ktorý pripravíte z pol litra až litra vlažnej vody a lyžice jablčného octu. Postará sa o to, aby farby nevybledli.

Plavky perte ručne. Do práčky patrí len výnimočne

Chlórovaná voda ani morská soľ plavkám nesvedčia. Preto ich pri každom príchode od bazéna alebo od mora ručne preperte najprv v studenej vode a následne vo vlažnej s pracím prostriedkom určeným na jemnú bielizeň.

Pokiaľ by ste plavky chceli vyprať v práčke, môžete, ale urobte tak až po skončení letnej sezóny alebo len párkrát za leto. Plavky perte s použitím prípravku na jemnú bielizeň a bez bieliacich prísad, teplotu nastavte na 30 °C a vyhnite sa aviváži, ktorá plavky trvalo znehodnocuje: rozleptáva vlákna a znižuje elastickosť a hrúbku materiálu.

Zdroj: vfstyle.sk

Ako sušiť plavky? Ideálne v polotieni

Opláchnuté alebo vyprané plavky žmýkajte ich zbalením do guličky, nie protirotáciou, pri ktorej sa poškodzujú ich vlákna. Následne plavky obráťte naruby a nechajte ich samovoľne uschnúť na bielizňovej šnúre alebo na sušiaku, ideálne v polotieni. Plavky by nikdy nemali schnúť na priamom slnku, nieto ešte na radiátore. Sušička je tiež tabu.

Ako zabaliť plavky do kufra?

Pokiaľ s vami budú plavky cestovať na dovolenku, určite sa hodí vedieť, ako ich správne zabaliť do kufra. Plavky zložte do igelitového vrecka alebo plátenej tašky a umiestnite ich do hornej časti cestovnej batožiny. Podprsenky s vystuženými košíčkami sú náchylnejšie na pretlačenie, preto ich vždy skladajte do seba na polovice a skryte do nich napríklad zložené ponožky, aby mali o seba navzájom väčšiu oporu.

Tip: Prečítajte si, ako si zabaliť na letnú dovolenku pri mori.

Zdroj: vfstyle.sk

Pozor na opaľovacie krémy. Môžu zanechať škvrny

Celý rad opaľovacích prostriedkov môže na plavkách zanechávať biele škvrny. Najmä produkty na báze karoténov, alebo s farbiacimi prísadami patria k najviac zákerným. Aj takto vzniknuté škvrny sa ale dajú pomerne ľahko odstrániť, a to s použitím prostriedku na odstraňovanie škvŕn (vrátane žlčového mydla). Ešte lepšie ale urobíte, ak sa opaľovacím prípravkom namažete s dostatočným predstihom.

Ďalšie tipy na starostlivosť o dámske plavky

  • Vlhké plavky nenechávajte dlho v igelitovom sáčku alebo taške, mohli by sa zapariť. Namiesto toho ich na cestu domov alebo do hotela zabaľte do plážovej osušky alebo uteráka.
  • Priame slnečné lúče plavkám príliš nesvedčia, spôsobujú totiž ich vyblednutie. Z toho dôvodu sa snažte zdržiavať skôr v tieni alebo si cez plavky oblečte plážové šaty.
  • Tiež pot môže spôsobiť, že plavky postupne stratia svoje žiarivé farby. Preto v nich nechoďte do sauny, do pary ani do solária.
  • Plavky nežehlite, vysoké teploty môžu nenávratne poškodiť umelé materiály.
  • Nepoužívajte chlórované bielidlá. To, že sú plavky chlóruodolné, neznamená, že je možné ich bieliť.

Za kvalitu plaviek VFstyle ručíme

Len naozaj kvalitné dámske plavky vydržia dlho ako nové. V našom e-shope preto ponúkame dámske a pánske plavky len z kvalitných materiálov, ktoré si pri správnej starostlivosti zachovávajú svoj tvar, pružnosť aj žiarivé farby. Pokiaľ vyrážate na dovolenku k moru, odporúčame si zaobstarať rovno dvoje plavky – vďaka tomu budete mať vždy po ruke jedny čisté a suché plavky na prezlečenie.

Tip: Prečítajte si, ako vybrať plavky podľa typu postavy.